Вести

Вучић: Стабилност је Србији најпотребнија

Држава ће увек имати снаге да се носи са проблемом избеглица, рекао је премијер Александар Вучић и истакао да Србије неће да подиже зидове. Оно што ради Влада Србије у финансијском смислу је чисто као суза, без грешака и минуса, каже премијер и наводи да ће до краја године бити отворена два преговарачка поглавља са ЕУ. Вучић истиче да одлуку о изборима неће доносити под притиском дневних афера. Захваљујући стабилности и мерама Владе, Србија ће идуће године имати привредни раст од два одсто, наводи премијер.

Због тога, избеглице нису хтеле да оду у прихватни центар у Крњачи, упркос киши и хладном времену, објашњава премијер Вучић.

Објаснио је да не могу избеглице да се терају и присиљавају на нешто, и додао да се они плаше шта нека држава може да предузме против њих јер имају лоша искуства.

Премијер је рекао и да у Србији постоје неки који би да протестују против тих људи и који говоре да је Србија угрожена, и упитао их је чиме су то угрожени. Како је навео, од 130.000 регистрованих избеглица које су прошле кроз Србију, регистрована су само два кривична дела.

Премијер Србије рекао је да су српски полицајац из Прешева Реџеп Арифи и мађарска камерманка Петра Ласло лице и наличје Европе.

Вучић је замолио грађане Србије да се према избеглицама понашају као и до сада, да неће ништа изгубити.

"Пустите државу да ради свој посао, биће задовољни људи који долазе, а вама ништа неће недостајати", поручио је Вучић.

"Пре 20 година имали смо избегле из Крајине и Хрватске. Исти људи који су тада говорили да то нису наши људи и данас говоре о овим другим људима, који додуше нису Срби. Они који су тада дочекивали избеглице и сада их дочекују", истакао је премијер.

"За нас предстоје бројни проблеми од 15. септембра, али не желим да плашим наш народ и кукам као неки други који иду по Европи и жале се, мољакају. Мислим да ће наша држава имати снаге да се избори са овим проблемом", уверен је Вучић, поновивши да Србија неће подизати зидове, већ ће преузети свој део одговорности.

 

Србија спремна да преузме свој део одговорности 

Србија није обухваћена квотама које ЕУ жели да уведе за расподелу избеглица, али је спремна да преузме свој део одговорности, нагласио је премијер.

Рекао је да је Србија захвална ЕУ за 60 милиона евра помоћи након поплава, и Емиратима за 20 милиона евра, те да се не сме бити захвалан само када нам је новац потребан, а не учествовати у солидарности када то не одговора.

"Видео сам помало љутњу немачке канцеларке према другима, који су много новца узели из европских фондова, а када је дошло тешко време – нису солидарни", истакао је Вучић додајући да ће се Србија понашати одговорно као да је члан ЕУ.

То земље, како је подвукао, веома поштују, што је имао прилике да види и током посете Немачкој, где је популарност Србије значајно порасла.

Канцеларка Меркел је лепо говорила о Србији, пренео је он, додајући да је она задовољна понашањем Србије.

Када је реч о лажним азилантима, Вучић је поручио да статус земље сигурног порекла нећемо да изгубимо.

"Нема политичких прогона из Србије, тако да је немогуће добити политички азил. Ради се о новцу, и зато смо тражили да се та пракса заустави", објаснио је премијер. 

Александар Вучић је истакао да Србија постаје озбиљна и одговорна земља. Како је рекао, неки из региона би желели да буду светски лидери, а њега то не занима, интересује га само да Србија иде напред.

Рекао је и да код Немаца поштује све, а да они поштују што у Србији први пут имају некога са ким могу да сарађују и да им не кажу једно а ураде друго.

Рекао је и да је Србија једина земља у југоисточној Европи која је уз тешке мере кренула напред и да није прихватила политику лаких решења.

Премијер је објаснио да је у години после катастрофалних поплава фискални дефицит спуштен на 1,12 одсто, "што је готово невероватно".

"Оно што ради Влада Србије у финансијском смислу изгледа као апотека – чисто као суза, без грешака и минуса, иако плаћамо огромне камате", истакао је Вучић.

 

Отварање преговарачких поглавља са ЕУ до краја године 

Када је реч о отварању преговарачких поглавља у преговорима Србије и ЕУ, Вучић је рекао да ће Немачка одржати реч и прецизирао да то значи отварање два поглавља до краја године.

"Верујем у немачку реч. Видите да се не хвалим тиме, јер се то подразумева. Ми смо свој посао урадили", рекао је Вучић.

Премијер Вучић истиче да је дефицит претходне власти био 56 посто БДП-а.

Додаје како садашња власт нема проблема јер, како каже, 72 посто БДП-а износи дуг Србије, а он не би био толики да Србија није много изгубила због компликованог односа долара и евра.

Напомиње да дуг Србије неће прећи 78 одсто, јер, како каже, бори се за динамични раст.

Истиче да је Железара "Смедерево" jeдно од предузећа које ће допринети расту БДП-а, јер, како подсећа, Железара је смањила губитке на минимум, а ускоро ће у рад бити пуштена и висока пећ.

Вучић подсећа да је криза на кинеској берзи утицала не само на Србију већ и на земље које су попут САД и Бразила другачије пројектовале свој раст.

Премијер је истакао да држава на својим рачунима има више од милијарду евра и да нема проблема с ликвидношћу.

"Ми на нашем рачуну имамо нешто преко 296 милиона евра, 627 милиона долара и 16 милијарди динара, што заједно износи око 1,05 милијарди евра. Србија данас нема проблем с ликвидношћу", истакао је Вучић.

Упитан да ли мере буџетске штедње могу бити угрожене евентуалним повећањем плата и пензија, Вучић је рекао да је то могуће. "То је могуће ако будемо неодговорни, ако се будемо бавили популизмом и демагогијом", рекао је премијер.

 

Наставак политике економске и политичке сарадње

Вучић је најавио је да ће Србија наставити са политиком економске и политичке сарадње, јер је нашој земљи потребна пре свега стабилност у региону.

Рекао је да је веровао да сви људи желе да размишљају о будућности, али је видео да су неки људи схватили помирење као потребу за понижење Срба. Вучић је указао на резолуцију која није прошла у Савету безбедности УН о геноциду у Сребреници, што, како је додао, није наша победа, али први пут није била ни наш пораз.

Да је прошла та резолуција, подвукао је, Срби би били једини у свету који су геноцид починили по резолуцији УН.

"Подсетио је у том контексту на понашање турског премијера Ахмета Давутоглуа у Сребреници, који га је више пута звао на комеморацију, али му је тамо окретао леђа.

"Ја сам џентлменски трпео сваку врсту понижења, али нисам желео да сагнем главу. У муслиманском свету је највећа срамота када вас камењем оборе на земљу. Када сам чуо Алаху екбер са свих страна, знао сам шта ће се десити. Очекивао сам најгоре могуће. Људи из обезбеђења спуштали су главу махинално, ја ниједног тренутка нисам. Био сам спреман на најгори могући сценарио, али сам држао до образа Србије и мислим да сам успео да га сачувам", подсетио је.

Према његовим речима, тада је увидео да су неки људи схватили помирење као потребу за понижење Срба.

"То сам разумео и за председника турске владе, са којим сам имао многе разговоре пре тога и имаћу и у будућности, али то је сада другачије у односу на оно како је било", поручио је Вучић.

Указао је да ће Србија наставити да води политику сарадње и улагања у будућност, те ће, због економије, увек разговарати са највишим представницима Хрватске.

"Због тога и инсистирам на ауто-путу Ниш–Приштина, и једва чекам да склонимо физичке баријере са административне линије, да сви дођу и троше новац у Србији. Када треба да градимо ауто-пут, они који то иначе чине, више не вичу 'Косово је Србија'", указао је Вучић.

Премијер је нагласио да је политика Србије економска и политичка сарадња, што је најпотребније земљи. Захваљујући тој стабилности и мерама Владе, Србија ће идуће године имати привредни раст од два одсто, дефицит низак као сада, и имаће прилику да буде најуспешнија 2017, када ће раст ићи на три одсто.

"Нисмо мала економија и код нас није лако постићи раст, већ су потребни озбиљни помаци", подвукао је он истакавши да морамо да гледамо на економију.

 

Одлука о изборима уз консултације са Николићем

Премијер је поновио да ће одлуку о изборима донети до краја овог месеца, те да ће се пре тога консултовати са председником Србије Томиславом Николићем.

Србију, рекао је, ка ванредним изборима води лоша атмосфера у друштву, али одлука зависи од тога да ли ће структурне реформе моћи да буду спроведене уз изборе или не.

"Ова атмосфера нас води ка изборима, али нас ка изборима не воде реформе и то што хоћемо да оздравимо привреду", рекао је Вучић.

Упитан зашто би се ишло на изборе годину и по дана по формирању Владе уз снажну скупштинску већину, Вучић је одговорио да има проблема са политичком и друšштвеном aтмосфером у Србији.

"Носим се са притиском колико могу, али у неком тренутку не могу и онда кажем – нека народ каже. Трпим притисак сваког дана", рекао је Вучић.

Он је додао да је свакодневно суочен са неоснованим критикама за иначе позитивне кораке који су учињени.

Он је поновио да неће бити премијер уколико СНС добије мање од 26 одсто, јер неће да намеће своју вољу, док неки, наводи, владају са шест одсто подршке.

"Држите ме за реч", рекао је Вучић, додајући да неће бити ни на челу Српске напредне странке кад не буде премијер.

Упитан уводи ли нови институт "редовни ванредни избори", Вучић је рекао да ћемо још видети да ли ће их бити, као и да је утакмица добродошла за све који мисле да могу боље да воде државу.

Додао је да се никад није плашио опозциије, већ је увек настојао да задовољи себе и циљеве које је сам поставио.

Говорећи о односима у СНС-у и о томе да ли има опозицију у својој странци, Вучић је рекао да СНС мора да буде најодговорнији и најозбиљнији и да трпи сопствене глупости.

"Озбиљнији су месни избори у СНС-у и теже је победити на унутарпартијским изборима него после тога на месним изборима, који се одржавају. Имамо много добрих људи и изванредних људи, али и оних који су укаљали наш углед, таквих свуда има", рекао је Вучић.

Упитан да прокоментарише наводе функционера СНС-а Владимира Ђукановића да је највећа опозиција Вучићу СНС, као и да су "сви чланови СНС-а одани држави, само неки Србији а неки другим државама", он је рекао да Ђукановића цени, али да је претерао и да му изјава није на месту.

 

Није утврђена Дачићева кривична одговорност

Александар Вучић је рекао да је афера са снимцима Ивице Дачића и Родољуба Радуловића веома непријатна за владу, да је за те снимке знао пре две године, али да тужилаштво 2013. године није нашло основ за Дачићеву кривичну одговорност.

Он је рекао да је разговарао данас са Дачићем, али да разговоре у четири ока никада не износи у јавност, као и оно што би још имао да каже Дачићу.

Премијер је рекао да преузима политичку одговорност за формирање коалиције са Дачићевим социјалистима и да и данас сматра да није погрешио, јер је питање са ким би иначе тада правио коалицију.

"Зар са онима који су пљачкали новац намењен хендикепираној деци?", запитао је.

Такође је истакао да одлуку о изборима неће доносити под притиском дневних или месечних афера.

Вучић се осврнуо и на писања Таблоида, рекавши да не пише о Дачићу него само о њему, јер неће да плаћа рекет.

 

"Ер Србија" се понаша озбиљно

Премијер је рекао да "Ер Србија", иако је национални авио-превозник, неће никога возити бесплатно, па ни спортисте, а ако нешто мора да им буде исплаћено, то ће учинити сама држaва.

"Неће 'Ер Србија' као предузеће то да плати, јер се понаша озбиљно, одговорно и зарађује новац. Ми морамо то да разумемо или ћемо живети у социјалистичком самоуправљању, да себе лажемо, и у окружењу где ће свако сваког рекетирати", навео је Вучић.

Вучић је рекао да ће држава платити спортистима оно што је потребно, да је платила и кошаркашима, кајакашима, Ивани Шпановић, али "Ер Србија" ће се понашати одговорно.

"Сви у целој Србији знају да сам у праву, али се сви праве блесави и сви би нешто на поклон", рекао је премијер.

 

Стратешки пут Србије – европски пут 

Премијер, који 15. септембра иде у Вашингтон, изјавио је да ће осим са потпредседником Џозефом Бајденом разговарати и са шефицом ММФ-а Кристин Лагард.

На питање "су чим ће изаћ" пред потпредседника Џозефа Бајдена у САД, Вучић је рекао да он не иде на туристичка путовања, подсетивши да ни ове године није отишао на одмор, те да ће пред Бајдена добро припремљен.

"Ја сам увек спреман и такав идем и пред Бајдена. Он је изванредно припремљен и ја сам на томе морао да му честитам кад смо разговарали. Обично људи греше када некога процењују или посебно када Срби некога потцењују. Бајден је изванредно озбиљан и одговоран", рекао је српски премијер.

Поновио је и да је стратешки пут Србије, европски пут, али да жели да одржимо добре односе са Руском Федерацијом, те да то говори и у Москви, Бриселу, али и Вашингтону, где ће отпутовати 15. септембра.

Премијер се захвалио грађанима што су веровали да је могуће да кренемо на боље и напред, те поновио да ће бити повећања плата и пензија у јавном сектору, а у приватном много више запослених.

Изразио је уверење да наша земља, ако будемо радили вредније и себе мењали, може бити једна од успешнијих држава у Европи.

 

Истакао је да је дужност Владе да буде боље у Србији.